O co se vlastně jedná?
Můžete se setkat s velkým množstvím názvu jako je RAW food, RAW diet, living food nebo v českém překladu něco jako živá strava. Ať je název jakýkoli, vždy se jedná o způsob stravování, který je založen na myšlence, že tepelně upravené pokrmy ztrácí všechny tělu prospěšné látky. Úprava jídel tedy není vystavena teplotě vyšší než 42°C.
RAW stravování má ještě několik poddruhů. Můžete narazit na vitariány, kteří se živí pouze rostlinnými produkty a nikoli těmi živočišnými. Dá se tedy říct, že se jedná o veganství, které dodržuje zásady teploty na úpravu jídel. Další možností je jíst i živočišné produkty, ale musí být tepelně neupravené (syrové maso, vejce, nepasterizované mléko, syrové ryby, …).
V jídelníčku nejčastěji naleznete ovoce, zeleninu, semínka, oříšky a sušené plody.
Zásady
· Hlad – Při tomto druhu stravování se dodržuje zásada, že nesmíte mít nikdy hlad. Proto je dobré mít po ruce vždy kousek nějakého ovoce.
· Nekonzumujte ovoce po zelenině. Každá věc se totiž jinak dlouho tráví a může tak vzniknout nadýmání a zažívací potíže.
Výhody
· Konzumací velkého množství zeleniny a ovoce dodáváte tělu mnoho vitamínů a minerálů
· Zaznamenáte úbytek váhy
· Tím, že nebudete zeleninu tepelně upravovat zachováte její prospěšné látky
· V těchto jídlech nenajdete žádné éčka (konzervanty, ochucovadla a další chemické přísady)
· Pokud nebudete konzumovat maso, vyhnete se hormonům, které jsou do něj přidávány
Nevýhody
· Podle odborníků se jedná o špatně energeticky vyváženou stravu – nedostatek bílkovin, vitamínu D a B12, některých minerálních látek a omega 3 mastných kyselin
· Pokud se rozhodnete konzumovat syrové živočišné produkty, vystavujete se bakteriím v nich obsažených
· Velké množství zeleniny může způsobovat zažívací potíže
· Na tuto stravu se nespecializuje velké množství restaurací, takže budete trochu zápasit s výběrem místa na oběd.